Listopadowe zebranie Polskiego Klubu Ekologicznego Koła w Gnieźnie odbyło się w niecodziennych okolicznościach. W trosce o zdrowe odżywianie członkowie Klubu spotkali się w Restauracji „Gruszka i pietruszka”, gdzie  pod czujnym okiem właścicielki Pani Asi odbyły się warsztaty kulinarne. Na bazie kaszy jaglanej, kakao, miodu i płatków migdałowych powstały pyszne kulki rafaello.  

Zbliżające się  święto 11 listopada to czas, kiedy w wielu wielkopolskich domach piecze się rogale „marcińskie”. Przekonaliśmy się że one też mogą być zdrowsze a nawet bezglutenowe, jeśli bazą będzie mąka kukurydziana i ryżowa. Starannie zawijaliśmy rogaliki z masą makową a po upieczeniu jeszcze ciepłe zajadaliśmy popijając zieloną herbatą.

 

W tej miłej atmosferze omówiliśmy ostatnie imprezy i projekty jak Młodzieżowe Forum Ekologiczne oraz planowaną Olimpiadę wiedzy o zasadach segregacji odpadów dla szkół podstawowych.